Fin Recension

Riksspelman och skådespelare fyllde kyrkan

Foto1MargarethaEriksson.JPG 

FAGERSTA

Västanfors kyrka fylldes av vemod och kärlek när riksspelman Maria Hulthén och skådespelaren Lars Hjertner kom på besök.

Bättre avslutning på midsommarhelgen går inte att önska sig. Konserten var en del av flera program som under sommaren hyllar Rune Lindström. Till tonerna av Husby brudmarsch tågade Lars och Maria in i kyrkan. Maria har tonsatt flera av Rune Lindströms dikter. – Även fast jag aldrig träffat Rune, känner jag en stor gemenskap med honom, säger hon. Tänk, han föddes bara en bit härifrån kyrkan.

Vemod och kärlek är ofta ingredienser i Runes dikter och Marias vackra röst gör dem rättvisa. På repertoaren fanns Trolskpolskan och den sugande rytmen i polskan och klangen i fiolen fyllde kyrkorummet med magi.

Lars Hjertners recitation av Himlaspelet fångade publiken denna kväll. Nästan andlöst lyssnade man på drängen Mats Erssons krångliga väg till vår Herre för att säga honom ett sanningens ord. Här bjöd Lars på ett lysande skådespel och en fängslande berättarkonst. Det breda dalmålet i replikerna kändes hemvant och tryggt för oss Fagerstabor.

Maria och Lars avslutade kvällen med att sjunga, Visa i midsommartid. Med blomsterkransar på huvudet fick de ta emot publikens stående applåder.

Margaretha Eriksson

http://fagersta-posten.se/nyheter/fagersta/1.4013378-riksspelman-och-skadespelare-fyllde-kyrkan