CV

Marias musikaliska bana hade sin början i Södra Dalarna där hon medverkade i musikaluppsättningar, bla ”Godspell” och var flitig elev i kommunala musikskolan och gick sedan vidare till Musikgymnasiet i Västerås och Musikhögskolan i Malmö.

Maria gjorde sin examen Master of Fine Arts 1990 och hennes lärare i violinspel var den legendariske professor Endre Wolf.

Sedan sin examen har hon arbetat som frilansare och egenföretagande i musiken och kulturens tjänst. Några av alla uppdragsgivare har varit; Kungliga Filharmoniska orkestern, Radiosymfonikerna, Göteborgssymfonikerna, Kungliga Dramatiska Teatern, Drottningholms Barockorkester, Musik i Dalarna, Teater Västernorrland, Norrlandsoperan, SVT, Sveriges Radio.

När ”Kristina från Duvemåla” sattes upp på Cirkus i Stockholm första gången, medverkade Maria i 189 föreställningar. Hon har även arbetat en hel del i nöjesbranschen, bl a i Tommy Körbergs jubileumsshow på Hamburger Börs, samt turnerat tillsammans med Christer Sjögren och Leif Kronlunds Storband. Marias fiolspel kan man höra i den Oscarsnominerade filmen ”Så som i himmelen” i regi av Kay Pollak. Hon har medverkat i radioteater, i TV-program och på skivinspelningar. Maria har ingått och ingår i många olika fria musikgrupper och konstellationer. För mer info om aktuella samarbeten, klicka i menyraden på ”Ensembler och Program”.

Maria utnämndes till Riksspelman 1992 – en utnämning som innebär att värna om och vara en traditionsbärare av svensk folkmusik.

Redan som 6-åring var Marias musikintresse stort. Hon lärde sig själv noter genom att skriva lappar med tonernas namn och klistra på pianot, så småningom tillkom även små enkla kompositioner. År 2000 var det år då Maria började komponera musik på allvar, och hon producerade sin debut-cd Vart än du går, där hon tonsatt Rune Lindström-dikter, har även sålts i Japan, en av sångerna har varit ”bubblare” på Svensktoppen, och inbjöds som gäst till SVT. Förutom Marias sång och fiol på skivan, är övriga medverkande; Tommy Körberg (sång), Backa Hans Eriksson (bas), Stephan Forkelid (piano), Lasse Wellander (gitarr), Pelle Lindström (munspel) m fl.

För mer info om CD-produktioner, klicka i menyraden på ”Butik/CD”.

I augusti 2001 var Marias stora genombrott som kompositör då hon tillsammans med sin doppräst Bernt Bergström (text) uruppförde Ljus och Hopp – mässa i folkton med kör, barnkör, solister och instrumentalister i Folkärna kyrka.

… folk grät och skrattade spontant om vartannat. Mässa i folkton måste betecknas som ett genombrott
                                          
Seth Karlsson, Falu Kuriren

Mässan har framförts kontinuerligt runt om i landet sedan dess, bl a av 450 körsångare vid Körstämman i Skinnskatteberg, och i direktsänd radiogudstjänst i SR. Sedan dess har Maria komponerat och uruppfört ett större körverk per år, samt en stor volym av sånger och instrumentala låtar.
För mer info om Noter och Kompositioner, klicka i menyraden på ”Kompositioner”.

Att skapa musik för kör ligger Maria varmt om hjärtat.
Folkmusiken är och har alltid varit den musik som tilltalat Maria mest alltsedan hon som tonåring deltog i låtkurs för den legendariske storspelmannen Pers-Hans Olsson från Rättvik. Hon fick även gå i lära som det sig bör inom folkmusikkulturen, för den väletablerade riksspelmannen Ingvar Norman från Säter.

Den svenska folkmusiken är mycket kontrastrik – här finns det vackra vemodet och magin, men även sommarljusa durklanger. Här finns den trolska polskan i sugande tretakt samt mycket schottisglädje. Allt detta inspirerar och berör Maria i hennes skapande!
Inte för skryts skull, eller jämförelses, men hemmavid bor det folkmusik i granarna, låtar i lönnarna
Bernt Bergström

Marias musik är utgiven hos:
Gehrmans musikförlag, Notfabriken, Wessmans förlag, Libris, Verbum
samt CD-förlagen: Nosag Records, Naxos

Maria är medlem i SKAP och STIM, Karlfeldtsamfundet, Martin Koch-sällskapet.

Stipendier i urval:
Per och Anna Tägtströms kulturpris, Leksand 2023
Helge Ax:son Johnsons stiftelsen 2020, 2021, 2022, 2023
Vistelsestipendium San Michelestiftelsen, Capri 2019
Vistelsestipendium Ellen Keys Strand 2016
SKAPs musikpris 2013
Svenska kyrkans kulturstipendium 2007
Arvidsjaurs kulturpris 2006
Konstnärsnämndens arbetsstipendium 2003 och 2013
Säters Kulturpris 2003
STIM-stipendium 2002
Rune Lindström-priset, 2001
Hedemora Kulturpris 1995

riksspelman sångerska violinist kompositör