Maria Hulthen CV-fortsättning

2004 blev hon medlem i föreningen SKAP (Svenska kompositörer av populärmusik)

Maria har varit engagerad som folkmusik-kåsör och recensent i Falu Kuriren.

Redan som 6-åring lärde sig Maria noter genom att skriva lappar med tonernas namn och klistra på pianot, så småningom tillkom även små och mycket enkla kompositioner. 2000 var dock det år då Maria började komponera musik på allvar, samt allt mer sjöng offentligt. Hennes debut-cd ”Vart än du går”, där hon tonsatt Rune Lindströmdikter, har även sålts i Japan, en av sångerna har varit ”bubblare” på Svensktoppen, och Maria inbjuden som gäst i SVT. Förutom Maria som medverkar med sång och fiol på skivan,  är övriga medverkande bl a ; Backa Hans Eriksson (bas), Stephan Forkelid (piano), Lasse Wellander (gitarr), Rune Lindströms son Pelle Lindström (munspel), Tommy Körberg (sång) m.fl.

I augusti 2001 var Marias genombrott som kompositör då hennes och Bernt Bergström (text) ”Ljus och Hopp – mässa i folkton” uruppfördes med kör, barnkör, solister och instrumentalister, bl a näverlur.
”…folk grät och skrattade spontant om vartannat. Mässa i folkton måste betecknas som ett genombrott”                                  
Seth Karlsson, Falu Kuriren

Mässan har framförts kontinuerligt runt om i landet sedan dess, bl a av 450 körsångare vid Körstämman i Skinnskatteberg, och i direktsänd radiogudstjänst i SR.

Marias samarbetet med Bernt Bergström resulterade i fler körverk samt även i ”Spelmannen” som Maria uruppförde tillsammans med den legendariske rättviks- och riksspelmannen Pers-Hans Olsson och skådespelare Lars Hjertner vid Falu Folkmusikfestival och Musik vid Siljan.  

Att skapa musik för kör ligger Maria varmt om hjärtat.

Förutom Bernt, har Kristina Sandgren Furberg varit en kär samarbetspartner, vilket har resulterat i körverket ”Böner i advent”, barnsånger samt ”Pilgrimsmässan Stenens lovsång” som också sänts som radiogudstjänst och som utkommit i notform på Verbum förlag.

Folkmusiken är och har alltid varit den musik som tilltalat Maria mest alltsedan hon som tonåring deltog i låtkurs för den ovan nämnde spelmannen Pers-Hans Olsson. Den unika och innerliga nordiska klangen, samt polskerytmen är det som inspirerar och berör henne mest!
”Inte för skryts skull, eller jämförelses, men hemmavid bor det folkmusik i granarna, låtar i lönnarna”
Bernt Bergström

Kuriosa:
∆ Maria har cyklat mycket bl a en sommar 210 mil….:Stockholm – Lofoten – Narvik – Kiruna.
∆ Maria har jobbat som taxichaufför för Taxi Stockholm.